• slider buiten 1020x260
 • slider sportschool 1020x360
 • slider groep 1020x260

Welke wandelschoenen voor welk doel

Welke (categorie) wandelschoenen zijn voor jou geschikt?
Er zijn heel veel verschillende soorten wandelschoenen. Maar welke wandelschoen is voor jou geschikt? In dit artikel vind je alle informatie over de verschillende wandelschoenen en welk doel ze dienen.

Daarnaast informeren wij je over de in Nederland veelgebruikte onderverdeling van wandelschoenen de door Meindl verzonnen A t/m E categorie. Na het lezen van deze informatie zul jij precies weten welke wandelschoen voor jou geschikt is en wat de A t/m E categorie precies inhoudt.

1. Wat voor soort wandelschoen is voor jou geschikt?
Je zoekt een wandelschoen maar welke schoen is voor jou nu het beste? Er zijn ontzettend veel wandelschoenen met heel veel verschillende eigenschappen, hoe maak jij daar nu je keuze uit?

2. Waarvoor ga jij de wandelschoenen gebruiken?
De belangrijkste vraag die we je moeten stellen is waarvoor je de wandelschoenen of bergschoenen voor gaat gebruiken, het is namelijk nogal een verschil of je de bergwandel schoenen voor een tocht in de Alpen nodig hebt of wandelschoenen om dagelijks je hond uit te laten of de 4-daagse te lopen.

3. Ken je de categorieën waarin wandelschoenen en bergschoenen worden ingedeeld?
Om de keuze voor jou makkelijk en inzichtelijk te maken heeft Meindl ooit het systeem van de categorieën A t/m E bedacht. Hierin beschrijft Meindl in elke categorie waar de berg- of wandelschoenen aan voldoet.
Deze Meindl categorie is in Nederland zo ingeburgerd dat je vriendin misschien wel eens hebt horen zeggen "je moet een A schoen kopen want die heb ik ook" of een verkoper die je een B schoen adviseert.
Het indelen van de categorieën door Meindl is heel overzichtelijk. Het verschil tussen de categorieën zit voornamelijk in de stijfheid van de zool, de steun aan de enkels en de demping van het voetbed.
Het blijft echter een Meindl indeling die maar door een zeer beperkt aantal merken is overgenomen. Zo heeft ook HanWag deze indeling maar vind je ze niet bij Lowa, Salomon of New Balance.

4. In welke categorie wandelschoen herken jij jouw behoefte?
We zullen hieronder de "Meindl categorie" overnemen. Het geeft je een goed inzicht in het soort schoen wat je nodig hebt. Let wel, er bestaat geen schoen waar je alles mee kunt. Mocht je berg schoenen nodig hebben voor klimtocht in de Hymalaya maar ook een wandelschoen voor de 4-daagse realiseer je dan dat je twee paar schoenen nodig hebt uit verschillende categorieën. Ga je echter een lichte bergwandeling maken maar ook de 4-daagse lopen dan liggen de categorieën zo dicht tegen elkaar dat je met één paar af kunt.
Kies in ieder geval een schoen die in ieder geval in zo'n 80% van je behoefte voldoet. Dus als je een paar dagen een zwaardere bergwandeling maakt en de rest van het jaar op vlak of heuvelachtig terrein loopt dan adviseren wij je een A/B schoen en geen B schoen.

5. Categorie A en A/B, soepele lage of halfhoge wandelschoenen
In de categorie A en A/B vind je de lichte en soepele wandelschoen met een lage (A) of halfhoge schacht (A/B) die je een lichte steun aan de enkels biedt. Het bovenwerk en de zool zijn zeer soepel waardoor deze wandelschoenen erg comfortabel en licht van gewicht zijn en bovendien bijzonder makkelijk afwikkelen. Het bovenwerk bestaat voornamelijk uit een combinatie van leer met lichtgewicht kunststof om de wandelschoen licht in gewicht en toch sterk te houden. De profiel zool is zacht met een goede grip voor het gewenste gebruik.
Schoenen uit de categorie A en A/B zijn bedoeld voor gebruik in vlak of heuvelachtig terrein en in de bergen op goede paden, waarbij slechts een dagrugzak wordt gedragen.
Als jij je herkent in één of meerdere van de onderstaande regels dan is een schoen uit de A (laag) of A/B (half hoog) categorie voor jou geschikt:

 • Je maakt regelmatig een korte wandeling rond je huis
 • Je gaat de 4-daagse lopen of ander wandelevenement
 • Je vind het heerlijk om te wandelen op het strand, in de duinen of bos
 • Je bent een geoefende wandelaar en van afstanden van 10-25-40 kilometer of meer daar draai jij je hand niet voor om
 • Je moet dagelijks de hond uitlaten
 • Je gebruikt wandelschoenen voor bijvoorbeeld Nordic Walking, Speed Walking, Power Walking.
 • Je zoekt wandelschoenen voor vlak of heuvelachtig terrein
 • Je gaat in de bergen wandelen met niet meer dan een dagrugzak als bagage en je blijft voornamelijk op de paden
 • Je hebt een beroep daar met je lang staan of veel lopen
 • Je staat vaak langs het sportveld en je wilt warme en droge voeten
 • Je maakt een (combinatie van} fiets- en wandelvakantie
 • Je gebruikt je wandelschoenen voor een stedentrip (Parijs, Londen, Rome, etc)
 • Je hebt steunzolen en die passen niet in gewone schoenen
 • Je hebt last van je gewrichten en je zoekt een comfortabele schoen met veel demping
 • Je gaat een (georganiseerde) wandel vakantie houden waarbij de organisatie mij lichte wandelschoenen uit de A of A/B categorie adviseren

6. Categorie B en B/C, hoge bergwandelschoenen met stevige zool

In deze categorie vind je de bergwandelschoen met een hoge schacht die goede steun aan de enkels geeft. Het bovenwerk is stugger en steviger dan bij A of A/B schoenen, waardoor je voeten beter beschermd worden in zwaardere omstandigheden. Voor het bovenwerk wordt gekozen uit stugger leer en/of met een combinatie met stevige maar toch lichte kunststoffen.
De zool van de B en B/C categorie is vrij stijf en buigt alleen door op het breedste gedeelte van de schoen waar ongeveer de bal van jouw voet zit. Hierdoor krijg je het gevoel alsof de schoen "vanzelf" afrolt. Bovendien biedt de zool extra demping waardoor je ook minder snel oneffenheden van het terrein zoals steentjes zult voelen.
De profielzool is wat stugger en combineert een goede grip met een goede slijtvastheid in het terrein. De zool is door de samenstelling van het rubber slijtvaster dan een schoen uit de A of A/B categorie
Als jij je herkent in één van de onderstaande regels dan is een schoen uit de B of B/C categorie voor jou geschikt:

 • Je wandelt in de bergen met een zwaardere rugzak, zeg groter dan 35 liter en meer dan 8 kilogram voornamelijk op paden
 • Je begeeft je graag en veel buiten de paden waardoor je in oneffen terrein komt, zowel in Nederland als in het buitenland.
 • Je zoekt bergschoenen voor een meerdaagse huttentocht
 • Je hebt graag veel steun rond je enkels en vind het prettig om in een stevige schoen te lopen
 • Je zoekt een robuuste schoen en daarbij is levensduur belangrijker dan comfort
 • Je hebt last van artrose in je teengewricht(en) en je zoekt een schoen met een zool die nauwelijks buigt maar nog wel comfortabel wandelt.
 • Ik ga een bergwandel cursus of vakantie doen waarbij bergwandelschoenen uit de B of B/C categorie noodzakelijk of aanbevolen zijn

7. Categorie C, hoge, zware bergschoenen met een nauwelijks buigbare zool.
In de C categorie vind je de wat zwaardere bergwandelschoenen met een bovenwerk van stug leer of stevig kunststof waardoor de schoen zeer robuust is en jouw voeten een goede bescherming biedt onder de zwaardere omstandigheden.
De schoen uit de C categorie vormt de overgang tussen de bergwandelschoenen en de 'echte' stijgijzer vaste bergschoenen. De bergschoenen uit de C categorie is bedoeld voor trektochten door moeilijk en ruig terrein (buiten de paden), of voor tochten waarbij het wandelen overgaat in klimmen.
Door de stijve zool wordt dit type omschreven als 'stijgijzervriendelijk' of 'beperkt stijgijzervast'. Onder de schoenen uit de C categorie kun je een lichte flexibele stijgijzer binden. De demping is gebaseerd op het feit dat de schoen geschikt is voor een tocht met een zwaardere rugzak waardoor deze af te raden is voor dagelijks gebruik.
Als jij je herkent in één van de onderstaande regels dan is een schoen uit de C categorie voor jou geschikt:

 • Ik zoek bergschoenen voor zeer ruig terrein & buiten de paden
 • Ik wandel veel in de bergen daar waar de paden ophouden en het terrein overgaat in stenen, gruis en sneeuwvelden
 • Ik gebruik af en toe flexibele stijgijzers om een sneeuwveld of klein stukje gletsjer over te steken
 • Deze schoenen gebruik ik nooit om gewoon mee te wandelen
 • Ik wandel in de bergen waarbij ik af en toe een klettersteig tegen kom of waarbij wandelen overgaat in klimmen
 • Ik ga een alpine cursus doen waarbij bergschoenen uit de C categorie noodzakelijk zijn

 

8. Categorie D, hoge, zware bergschoenen met volledig stijve zool.
In de categorie D schoenen vind je de zware stijgijzervaste schoenen met een volledig stijve zool en een stevige hoge schacht, bedoeld voor het zwaardere klimwerk in hoog alpine terrein. Op deze schoenen kun je, door zijn volledig stijve zool niet wandelen alleen klimmen.
Het bovenwerk bestaat uit zeer zwaar leer of kunststof of een combinatie van beide. Tussen de zoolconstructie bevind zich een stalen of onbuigbare kunststof plaat waardoor een normale voetafrol niet mogelijk is.
Als jij je herkent in één van de onderstaande regels dan is een schoen uit de D categorie voor jou geschikt:

 • Ik zoek bergschoenen die volledig stijgijzervast zijn waarmee ik kan rots- of waterval klimmen en op een gletsjer kan lopen
 • Ik ga een alpine cursus doen waarbij D schoenen noodzakelijk zijn

9. Categorie E, expeditie schoen voor hoog alpinisme.
De schoenen uit de E categorie zijn zogenaamde expeditie schoenen met een extra stijve zool, en een extra robuuste opbouw. Daarnaast hebben deze extreme schoenen extra isolatie, doorgaans verkregen door een isolerende losse binnenschoen.
Schoenen uit de E categorie zijn tegenwoordig altijd gemaakt van kunststof.
Als jij je herkent in één van de onderstaande regels dan is een schoen uit de E categorie voor jou geschikt:

 • Ik ben een ervaren alpinist en heb schoenen nodig voor een zware en hoge klimtocht.
 • Ik doe mee aan een expeditie naar de Mount Everest om de top te bereiken.

Dit artikel is afkomstig van de site van de footwearcompany.

Tags: Diverse Sporten