• slider buiten 1020x260
  • slider sportschool 1020x360
  • slider groep 1020x260

Nordic Hiking, een stevige workout, wie durft?

In Nederland is het Nordic Walking al een tijdje een soort verguisde sport.

In de media worden grappen gemaakt over senioren die met 2 stokken op stap gaan.
Toch is de basis heel goed en zou het uit de sfeer van "raar" gehaald moeten worden.


In Frankrijk wordt deze sport ook beoefend maar dan op het niveau van topsport en in de bergen in een moordend tempo. "Marche Nordique" als voorbereiding op het "Ski Nordic "oftewel langlaufen. En dan niet rustig op een lichte helling, nee stevige bergen en daar naar boven gaan.

In de Franse Alpen zijn in de winter twee sporten erg hip en dat is gewoon 'Alpin' Skiën en het "Ski Nordique".
Als je deze laatste sport een beetje hebt gevolgd op de tv de laatste tijd dan weet je dat dit allesbehalve een sport voor mietjes is. Het is afzien; klunen tegen de bergen op met lange latten onder en zwaarder dan de marathon lopen.
Welnu, omdat men zich ook in de jaargetijden dat er geen sneeuw ligt, wil voorbereiden op deze zware sport is de "Marche Nordique" uitgevonden die ook wel Nordic Hiking wordt genoemd. En dat gaat inderdaad met twee stokken maar is wel degelijk iets anders dan het gewone Nordic Walken (lopen dus) zoals dat in Nederland beoefend wordt.

Ik heb het nu een aantal keer gedaan met een instructeur en het is een ideale workout. Je verbrandt optimaal vet, je bent in een prachtige omgeving en wanneer je de stokken goed gebruikt ontzie je je knieën en heupen bij het afdalen van de bergen op hoge snelheid.
De parcours van het Ski Nordique (en jawel zelfs een Olympisch parcours) worden hiervoor gebruikt. Aangezien er geen sneeuw ligt en er geen pistes gemaakt zijn is de grond zwaar, ruw en onbetrouwbaar en lastig begaanbaar. Dat, in combinatie met een hoge snelheid, maakt het zwaar maar wel erg uitdagend.

De techniek is ontzettend belangrijk. Te vaak zie je mensen, ook in Nederland, die een zelf ontwikkelde techniek van het Nordic Walken hebben uitgevonden en de stokken dragen, ermee zwaaien of een beetje voor zich uit steken. Ook worden vaak te kleine stappen genomen. Helaas want bij een foute techniek is de kans op blessures groot enis het beter de stokken thuis te laten.
Nee de techniek luistert nauw en een aantal lessen van een professionele instructeur zouden een eis moeten zijn. Het stigma van raar in Nederland moet eraf. Of mag er wat mij betreft opblijven alleen heb ik dan het advies: ga eens Nordic Hiken in de Alpen (mag ook als je onder de 50 bent). Ik denk dat je het leuk vindt en dat je er meer aan hebt dan een hardlooprondje.

En een tip voor iedereen die in Nederland aan Nordic Walken doet: zorg dat je de techniek goed beheerst anders kun je de stokken beter thuislaten en gewoon lekker gaan wandelen.

Het filmpje is een Frans instructiefilmpje maar ook zonder de tekst te begrijpen laten de beelden goed zien hoe het is zijn werk gaat.

Tags: Beweeg Diverse Sporten