• slider buiten 1020x260
  • slider sportschool 1020x360
  • slider groep 1020x260

Snowboarden: tips voor beginners

Dikke knieën en blauwe billen van het vallen, ruzie met de sleeplift en erg veel contact met de koude sneeuw.

Het klopt, als beginner op het snowboard moet je echt even doorzetten; letterlijk vallen en weer opstaan.

Maar met de juiste spullen en goede training kom je na een paar dagen prima de piste af, ook zonder dat je helemaal bont en blauw bent! Hierbij de beste tips voor beginners!

Je outfit
Als beginner is het belangrijk dat je kleding hebt die je goed droog en warm houdt. Kies voor een snowboardbroek en -jas die lekker warm en goed waterdicht zijn, want of je wilt of niet; je zit toch heel wat keren in de sneeuw. Skibroeken hebben tegenwoordig ook een goede waterdichtheid, dus als je die al hebt kan dat natuurlijk ook. Wil je blauwe billen voorkomen? Draag dan crash pants, dit een broekje met pads die je beschermen bij het vallen en onder je snowboardkleding draagt. Daarnaast is het ook aan te raden kniebeschermers om te doen. Er zijn speciale snowboard-kniebeschermers, maar misschien heb je ze nog liggen van skaten of volleybal; deze voldoen ook prima! Ook polsbeschermers en een helm zijn absolute aanraders.

Groovy of regular?
Huur de eerste keer je materiaal als je gaat snowboarden. Zo kan je eerst kijken of je het boardvirus te pakken krijgt. Als beginner kies je een board dat redelijk flexibel is, deze boards laten zich makkelijk sturen. Laat je niet verleiden tot een mooi (en stijf!) board voor gevorderden, het zal veel langer duren voor je bochten draait. De verhuurder zal vragen of je regular (linkervoet voor) of goofy (rechervoet voor) bent. Er zijn wat tructjes om uit te vinden wat jouw voorkeurshouding is. Doe alsof je een stukje over het ijs wilt glijden, of laat iemand je van achteren een duwtje geven; welke voet heb je nu voor? Maak je geen zorgen als je je in het begin hebt vergist; een goede snowboardleraar zal zien dat je beter met je andere voet voor kan staan. Heb je grotere (vanaf maat 44) voeten? Vraag dan in de snowboardshop om een extra breed board, anders ga je met je tenen door de sneeuw!

Moeilijk? Valt best mee...
Bij veel mensen leeft het idee dat snowboarden moeilijk zou zijn. Niets is minder waar! De eerste dag(en) is het even lastig en zal je meer vallen dan een beginnende skiër, maar snowboarden is in principe snel te leren. Na de eerste week komen veel mensen al goed van een middelzware (rode) piste af. De belangrijkste tip is eigenlijk: neem les! Ik heb vaak mensen gezien die een middagje een board huren en het zelf gaan uitproberen op een oefenpiste. Naast het risico van blessures heb je ook grote kans dat je jezelf een verkeerde techniek aanleert. Over het algemeen is het makkelijker iets aan te leren dan weer af te leren. Investeer dus in les en je zult zien dat je het veel sneller onder de knie hebt. Zeker als je kiest voor een paar uur privéles.

Waarheen?
Net als de beginnende skiër heb je in het begin niet een enorm groot skigebied nodig. Enkele blauwe pistes, misschien een rode en je hebt de hele week plezier! Hoeveel kilometer? Ik denk dat je als beginner aan 20/30 km piste genoeg hebt. Verder is het fijn als er stoeltjesliften in het gebied zijn. Sleepliften zijn vaak vermoeiend voor (beginnende) snowboarders, maar het is wel goed voor je balans! Binnenkort vind je op ons weblog een overzicht van de beste snowboardbestemmingen.

Dit artikel is afkomstig van de site snowplaza.nl

Tags: Beweeg beweeg/wintersport