• slider buiten 1020x260
  • slider sportschool 1020x360
  • slider groep 1020x260

Het belang van een sportbeha

Ik zie zo vaak vrouwen hardlopen of andere sporten beoefenen waarbij het overduidelijk is dat ze geen goede BH dragen. Niet alleen gevaarlijk maar zeker ook oncomfortabel. Of je nou cup A of cup E hebt, een sportbeha is voor iedere vrouw belangrijk.

Sporten en je borsten
Wanneer je sport beweeg je actief. Vanzelfsprekend bewegen je borsten mee. Je borsten bevatten geen spieren, maar bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, vocht en klieren. Je kunt je borsten niet trainen, omdat er geen spieren zijn die je kunt trainen. Tijdens het sporten kunnen er dus ook geen spieren de beweging opvangen.

Ongecontroleerde bewegingen
Wanneer je sport maken je borsten ongecontroleerde verticale en zijwaartse bewegingen Afhankelijk van het formaat en het gewicht van je borsten, komt er tijdens loop- en springbewegingen veel druk en trekkracht te staan op de huid en het weefsel daar onder. Alleen de huid en enkele dieper gelegen rekbare structuren houden de borsten op hun plaats. Op de langere duur rekt het de huid en het weefsel eronder uit, waardoor de borsten gaan hangen. Wanneer dit is gebeurt, is dit niet meer te herstellen. De opspringende bewegingen van je borsten kunnen ook leiden tot overbelasting van nek en rug, omdat deze onder druk komen te staan.

Waarom een sportbeha?
Eén van de belangrijkste aandachtspunten voor een vrouw bij het sporten is daarom dat je borsten goed ondersteund worden. Alleen een professionele sportbeha biedt voldoende steun, om zo de stevigheid van je borsten te behouden. Het dragen van een sportbeha verhoogt de comfort tijdens het sporten en je 'spaart' je gewone beha's.

Bewegingen beperken
De sportbeha's zijn speciaal ontwikkeld om bewegingen tijdens het sporten te controleren. Door het dragen van een sportbeha wordt 74% van de bewegingen opgevangen. Bij een gewone beha is dit slechts 38%. De sportbeha's geven optimale ondersteuning aan de borsten. Het opspringen van de borsten wordt beperkt, door gebruik van stevige materialen, brede banden en speciale steungordels. Hierdoor bewegen de borsten met je lichaam mee en wordt de kans op overbelasting en beschadiging verminderd.

Materiaalgebruik
Een gewone beha is niet bedoeld om mee te sporten en zal ook sneller slijten. Het materiaal is daarbij niet berekend op transpiratie. Het materiaal ademt niet en rekt niet mee waardoor het kan gaan schuren op de huid. Ook door de beugels kunnen irritaties ontstaan. De sportbeha's zijn gemaakt van de vochtregulerende materialen zodat de huid droog blijft aanvoelen. Deze materialen zijn erg stevig en gaat ook erg lang mee, was na was.

Dit artikel is afkomstig van de site van runnersworld

Overigens is er voor een redelijke prijs bij Hunkemoller al een goede en mooie sport BH te vinden. Ook bij de Decathlon zijn de goed en betaalbaar.

Tags: Lijf